Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn maakt onze website gebruik van cookies. Zo kunnen we u producten tonen die bij u passen, en deelt u eenvoudiger interesses via bijvoorbeeld Facebook. Heeft u dit liever niet? Dan kunt u hiernaast uw voorkeuren aanpassen.         
Home > Weblog > Info > Welk materiaal kies je voor de tent

Welk materiaal kies je voor de tent

14-05-2019

Welk materiaal kiest u?

 

Tentdoek:

 • Katoen is een doekmateriaal met een sterk ademend vermogen. U zal in een katoenen tent veel minder tot bijna geen last hebben van condensatie. Bovendien blijft het koeler in de tent als in synthetische tenten. Het laatste voordeel is de hoge levensduur van het tentdoek. Het nadeel is dat de katoenen tent wel eerst een aantal regenbuien gehad moet hebben voordat hij volledig waterdicht is. Dit doordat het doek zichzelf eerst moet kunnen zetten.
 • Katoen/polyester is een volledig ademend doekmateriaal dat geen getapete naden heeft zoals katoen en ook de andere eigenschappen van katoen zitten in het doek. Wel heeft het het sneldrogende effect van de lichtere doekmaterialen zoals polyester/katoen
 • Polyester/katoen is een doekmateriaal met een licht ademend vermogen. U kunt iets meer last hebben van condensatie in deze tent. Bovendien is deze tent iets warmer dan een katoenen tent, en licht de levensduur iets lager.
 • Polyester is een doekmateriaal zonder ademend vermogen. Bij deze tenten zal het ademende vermogen dan ook uit de verschillende ventilatie punten moeten komen. Deze tenten zijn bovendien een stuk warmer, en u kunt meer last van condensatie ervaren. De levensduur van de tenten licht ook een stuk lager als die van tenten met katoen in het doek vermengt. Het voordeel dat er tegenover staat is dat het gewicht van deze tenten een heel stuk lager is, en de tent nat kan worden ingepakt.
 • Nylon is een doekmateriaal dat niet al te veel meer gebruikt wordt. U ziet vooral nylon gebruik in de ultra-light tenten. De eigenschappen zijn ongeveer gelijk aan die van polyester.
 • Ripstop is een ruitje dat in het doekmateriaal geweven zit. U ziet dit voornamelijk bij de Nylon en Polyester tenten. Het ruitje zorgt ervoor dat de tent op het moment dat er een gaatje in komt niet doorscheurt, maar stopt op het ruitje.

Stokken.

 • Glasfiber is een stokmateriaal dat in de regel kwetsbaarder is dan aluminium. Ook is dit stokmateriaal iets minder stabiel.
 • Durawrap is ongeveer het zelfde als glasfiber, maar dan met een coating voor extra stevigheid.
 • Aluminium is een stokmateriaal dat licht in gewicht is, sterker dan glasfiber, en in de regel een stuk stabieler.
 • Staal is een stokmateriaal dat u voornamelijk tegen komt in tenten met redelijk rechte wanden. Het is een heel stek en stabiel materiaal, en heeft eigenlijk ook maar één nadeel, namelijk het gewicht.

Grondzeilen.

 • Polyethyleen is een heel sterk, maar iets stugger materiaal. Wij raden aan om onder dit materiaal een zuurvrij plastic te leggen.
 • (Oxford) nylon is een veel soepeler en lichter materiaal. De stevigheid is daardoor niet minder,  toch raden wij u aan een plastic zonder weekmakers of een footprint (floorcover) te gebruiken.
 • PVC is een soepeler materiaal dan polyethyleen, en in sterkte is het ook vergelijkbaar. Het enige grote nadeel van dit materiaal is het gewicht. Ook bij PVC raden wij u aan om een zuurvrij plastic onder uw tent te leggen.
 • Zuurvrij plastic is een plastic waar geen weekmakers in verwerkt zijn. Dit zorgt ervoor dat er geen zuren zijn die uw grondzeil kunnen aantasten, waardoor het langer waterdicht blijft.

Coating.

 • PU coating: PU betekent Poly-urethaan. Het is de meest gebruikte coating op polyester en nylon tenten. De coating is behoorlijk waarde vast. Het enige grote nadeel van de PU-coating is het gewicht.
 • Siliconen coating. Dit is een coating die je vooral tegen komt in licht gewicht tenten. De coating is veel lichter, maar zeker zo waarde vast al dan niet vaster dan poly-urethaan.

Naden.

 • Bij polyester en polyester/katoenen tenten heeft u getapete naden. Deze kunnen door extreme hitte loslaten. Wij raden u dan ook aan om naaddichter mee te nemen op vakantie zodat u de tapenaden terplekke kunt vervangen.
 • Bij silicone tenten dient u zelf de naden te sealen met seal net
 • Bij katoenen tenten heeft u geen getapete naden maar open naden. Het katoen zet uit zodra het begint te regenen en sluit daardoor in de meeste gevallen de naden af. Helaas komt het wel eens voor dat dit niet het geval is. Om te voorkomen dat uw vakantie gevoel verpest wordt raden wij u aan om in alle gevallen voor de zekerheid No Nat nadendichter voor katoenen tenten mee te nemen.

Pech gevallen.

 • Seam-grip is een uiterst stevig reparatie middel voor de meeste problemen die u met uw tent kunt tegen komen. Komt er een scheurtje in uw tent dan kunt u dit met seam-grip plakken. Het middel heeft wel 24 uur nodig om te drogen. Bij te grote scheuren raden wij u aan niet zelf te gaan spelen met dit middel omdat dit op dat moment geen zin heeft. Ook bij 100% katoenen tenten raden wij dit middel niet aan, maar raden wij u aan om naar de winkel terug te gaan en daar om advies te vragen.
 • Gebroken stok: Bij een aantal tenten zit een reserve stok en/of een reparatie huls. Is dit niet het geval kunt u de stok spalken met een rechte tentharing of een recht stukje staal of aluminium. U doet dit om de stok, en verbind hem af met duck-tape. Wij raden u aan om direct na uw vakantie naar de winkel te gaan waar u uw tent heeft gekocht om de stok te vervangen. Dit om niet net voor uw volgende vakantie te merken dat de stok nog kapot is, aan gezien u wel eens een tijdje kunt moeten wachten op een stokdeel van de goede afmetingen.
 • Kapotte tent binnen de garantie. Breng uw tent direct na de vakantie bij het verkoop punt terug. Dit raden wij u aan omdat u dan verzekerd bent van een snelle afhandeling. Wacht u eerst een tijdje heeft u kans dat er een behoorlijke wachttijd ontstaat bij de reparatie service van de leverancier. Het nadeel is dan ook dat u een behoorlijke poos moet wachten tot uw tent gerepareerd / vervangen wordt.
Welk materiaal kies je voor de tent